zondag 11 april 2010

US Dollar-index

De USDollar-index (DXYO) drukt simpel gezegd de waarde van de $$ uit ten opzichte van een aantal valuta. Welke currencies in deze index zitten en wat de weging is ziet u in het plaatje. In ieder geval mag de Euro in deze index als zwaargewicht beschouwd worden.
Voor de DXYO kunt u plaatvervangend de UUP nemen.

Onder intermarketanalisten is bekend dat de stockmarkets doorgaans een ‘inverse relation’ hebben met de dollar. Dat deze relatie de laatste maanden ver te zoeken is zal u niet zijn ontgaan maar is geen reden om de USD-index niet te blijven volgen. Was het alleen al om een ‘schaduwanalyse’ te hebben van de EUR/USD.

Eind december 2009 heeft de USD-index een belangrijke bodem geplaatst waarmee een B-golf van grotere orde is afgerond. Vanaf dat moment is een C-golf in ontwikkeling waarvan de eerste impuls waarschijnlijk nog moet worden afgerond met een laatste subgolf 5.

Op 25 maart is een (voorlopige) top gezet op 82.24, vrijwel exact 0.618 van de (blauwe) subgolf 1. Een opwaartse doorbraak door dit niveau geeft ruimte richting ± 83.75 met ± 83.0 als niet onbelangrijk tussenstation.
Belangrijk hierbij is dat de USD-index binnen het oplopend trendkanaal blijft.

Wordt het trendkanaal neerwaarts doorbroken en duikt de index vervolgens onder 79.51, dan moet de eerste impuls van de C-golf als geplaatst beschouwd worden (op 82.24) en kan deze terug naar de zone 77.4 / 78.2.