zondag 7 februari 2010

In de olie

In veel opzichten lijkt het erop dat we ons midden op een kruispunt bevinden waarbij keuzes gemaakt moeten worden voor wat betreft de vervolgroute. Wanneer u nu de weg vraagt lopen er genoeg goeroes rond die u op basis van ‘visie’ het juiste pad willen wijzen. Nu weet ik niet wat uw ervaringen zijn wanneer u in het normale verkeer de weg vraagt ..... de mijne zijn niet veelbelovend.

Waarom zo’n openingsalinea?
Op basis van het vorige bericht over de UUP zou je mogen verwachten dat de stockmarkets een stevige opwaartse beweging gaan maken. Dollar down .... stockmarkets up ....
Wanneer ik echter kijk naar het olieplaatje dan lijkt het meer voor de hand te liggen dat olie de komende tijd een neerwaartse correctie voor de kiezen gaat krijgen. Olie down .... dollar up .... stockmarkets down ...... u kent het rijtje waarschijnlijk wel.
Gemengde signalen dus waarbij de (inverse) relations elkaar tegen spreken .... wie het weet mag het zeggen. In ieder geval is het nu voor TA-ers zaak om op ieder kruispunt scherp te blijven.

Olie dus.

Vanaf de top medio 2008 naar de low begin 2009 is onmiskenbaar een Impulse ..... daar kan weinig twijfel over bestaan. Ook zijn de meeste EW-geleerden het erover eens dat deze Impulse een A-golf heeft afgerond en dat daarmee vanaf dat moment de B-golf is gestart.

Wanneer we deze B-golf nu kritisch bekijken, dan zeggen de EW-richtlijnen dat deze over het algemeen 0.618 tot 1.618 in beslag neemt van de tijd die de daaraan voorafgaande A-golf heeft geduurd. Die tijd is eind januari verstreken en vlak daarvoor is een mooie top te zien die wel eens als B van pas kan komen.

Als prijs en tijd door 8 gedeeld wordt (wie deed dat ook alweer) dan valt die top keurig op 6/8.
Nu kunt u in de chart zien dat olie ook op 3/8, 4/8 en 5/8 een onderbreking van de stijging liet zien maar het verschil is dat - wanneer we de EW-richtlijn respecteren - de tijd op is.

De eerste daling vanaf de top is keurig opgevangen door de speedline en in dit plaatje mag pas van een bevestiging van de top worden gesproken wanneer olie onder deze lijn sluit en dat de volgende candle bevestigt.

(klikken voor een groter plaatje)

Wanneer we de meest recente top als B willen labelen dan moet de interne structuur van deze opwaartse beweging correct te labelen zijn.
In de dagchart hieronder is te zien dat de B een keurige ZigZag heeft gevormd waarbij de blauwe Minor A een Impulse is, de Minor B een ZigZag en de afrondende Minor C een Ending Diagonal. Een mooie rode Intermediate B dus.

(klikken voor een groter plaatje)

En wanneer de rode B is gezet .... dan is nu de rode Intermediate C aan de beurt. In het plaatje is olie begonnen aan de eerste golf (blauwe Minor 1) van de C.

Ook is te zien dat olie de eerste test van de MA200 succesvol heeft doorstaan en uiteraard moet dat niveau nu op redelijk korte termijn sneuvelen.

Weet olie te herstellen tot boven de 77 dan wordt de kans aanmerkelijk groter dat de top uit januari weer bezocht gaat worden.