maandag 9 november 2009

Steun- en Weerstand-Zones

Onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ hierbij de eerste, nog experimentele, versie van een overzicht met steun- en weerstandzones voor de SPX. Andere sites doen vergelijkbare dingen maar ik zet het liever naar eigen hand.


Voor het bepalen van de zones wordt simpel gekeken naar toppen en bodems in de dag- en uurchart waarbij ik een voorkeur heb voor niveaus waar de koers vaker moeite mee heeft gehad.
Vervolgens wordt er in het overzicht gekeken naar pivot points (adhv verschillende technieken), MA-niveau’s en de OHLC van de vorige dag. Zodra hier iets samenvalt met een steun- of weerstandzone dan krijgt dit een ‘eervolle vermelding’. Gedachte hierachter is natuurlijk dat zones met veel ‘hits’ in potentie meer betekenis hebben.

De bedoeling is dat in dit overzicht o.a. ook fibo-confluentiezones worden opgenomen maar dat ei moet nog gelegd worden.
Wanneer het overzicht voor de SPX klaar is, is het een kleine moeite hetzelfde te doen voor andere indices.

In de charts hieronder de steun- en weerstandzones voor zowel de SPX als voor de E-mini’s.
De zones voor de SPX komen uiteraard overeen met het overzicht hierboven.
Voor de E-mini’s geldt dat ik vooral waarde hecht aan steun- en weerstandniveau’s die zich gedurende de US-openingstijden vormen. Wat daar voor gebeurt is niet meer en niet minder dan een voorprogramma. Om deze reden is het sommetje E-mini = SPX – 2.5.
De 2.5 is natuurlijk een variabele die dagelijks even wordt gecheckt.