zaterdag 7 november 2009

SPX - update

Hoewel het geknutsel aan het tradingssysteem nog steeds door gaat wordt het weer eens tijd deze blog van regelmatige updates te voorzien.

Omdat ik als dayttrader vrijwel uitsluitend met E-mini’s handel, is de aftrap voor de SPX.

In de EW-tellingen hanteer ik voor ‘the bigger picture’ nog steeds het scenario waarin de SPX in maart een Intermediate 3 (rood) heeft geplaatst en dus nu bezig is aan de rode 4; de opwaartse correctie van golf 3.

De interne structuur van deze 4 heeft tot nu toe het meeste weg van een normale ZigZag waarvan de (blauwe) A en B reeds zijn gezet en het nu de vraag is of dit inmiddels ook voor de afrondende C geldt. Voor wat betreft de fibo-niveaus ligt er nog de nodige ruimte. Een koers van 1144 (0.618 van de rode 3) of 1159 (1.00 van de blauwe A) zijn geen ongebruikelijke niveaus voor de afronding van een golf 4.


Kijken we naar de meer gedetailleerde beweging van de blauwe C dan valt op dat deze C als een complete impuls geteld kan worden. Hiermee zou dan ook de intermediate 4 geplaatst kunnen zijn en kunnen we ons opmaken voor een stevige daling.

Wordt het daarmee feest voor de beertjes?
Dat weten we snel genoeg. Afgelopen week is de SPX weer stevig gestegen. Zet deze stijging door tot boven de 1074 (0.618 van de meest recente daling en tevens een redelijk recente top uit september) dan is het waarschijnlijk dat minimaal de top op 1102 weer opgezocht wordt. Met andere woorden; de SPX moet eigenlijk vanaf maandag de dieperik in om te kunnen spreken van een afgeronde intermediate 4 (rood).


Maar er is meer dan EW. In de charts hieronder geen moeilijk gedoe met indicatoren maar gewoon lijntjes en HiLo’s.
Vooraf maar even de opmerking dat er weinig aanleiding is te veronderstellen dat een snelle afstort aanstaande is. Daarvoor is het technisch beeld te positief.

Op de eerste plaats bouwt de SPX in de weekchart gestaag aan een omgekeerd SHS-patroon (zeg maar de yoga-variant). Koersdoel hierbij ligt in de buurt van de 1235, een niveau dat (waarschijnlijk niet toevallig) samenvalt met een 0.618 correctie over de totale daling vanaf 2007.
In deze weekchart is aan de laatste 2 blauwe driehoekje te zien dat het patroon van LowerHighs en LowerLows met kracht is doorbroken.


Wel aardig is dat ook de 30’-chart een (kleinere) yoga-SHS laat zien met als koersdoel 1092/1095


Kijken we naar de dag-chart dan zien we dat de SPX onder het opwaartse trendkanaal is gedoken. Een neerwaartse uitbraak dus. Technisch gesproken kan gesteld worden dat deze week de onderkant van het trendkanaal teruggetest is. Hiermee zou de SPX nu op korte termijn de daling moeten hervatten. Gevalletje UPG (uitbraak-Pullback-Go) dus.
Of het zover komt ....... de meest recente bodem op 1029 zal dan eerst uitgenomen moeten worden. Daarna zijn de 1020 en 992 aan de beurt.


In de week-chart hierboven heeft u de blauwe en rode driehoekjes al gezien die de Highs en Lows weergeven en waarbij rood aangeeft dat er sprake is van een LowerHigh of LowerLow en blauw uiteraard aangeeft dat de koers een HigherHigh of HigherLow heeft gevormd.

De 3 timeframes hieronder (dag, 3h, en uur) laten zien dat de SPX er niet slecht voor ligt. Een positief beeld dus ...... met dien verstande dat:
- in de dagchart nu een nieuwe high aan de beurt is die voor een voortzetting van het patroon van HH/HL boven de 1102 moet uitkomen.
- in de 180’-chart – na een kort neerwaarts patroon – nu een HigherHigh in aanbouw is. Belangrijk wordt nu dat de ‘oude’ Low op 1029 stand houdt.
- In de uur-chart alweer 2 HigherHighs en 2 HigherLows te zien zijn. De SPX heeft nog maar een klein opwaarts zetje nodig om de volgende HigherHigh te kunnen aantekenen.