dinsdag 13 oktober 2009

Hoofdtrend

Bij het opzetten van een tradingsysteem kan er wat mij betreft niet genoeg aandacht besteed worden aan de volgende 4 elementen.

1. Het bepalen van de hoofdtrend
2. Het bepalen van de countertrend ten opzichte van de hoofdtrend
3. Het definiëren van een entry in de richting van de hoofdtrend
4. Het definiëren van een exit

In de chart zitten deze 4 elementen verwerkt.

In dit blogbericht alleen aandacht voor de hoofdtrend. Basisregel voor dit tradingsysteem is dat alleen in de richting van de hoofdtrend gehandeld wordt. Het gegeven dat u hier de 3-min-chart ziet geeft aan dat ik met een daytraderssetup werk.

De chart hieronder geeft met vier pijlen weer welke onderdelen een indicatie geven over deze hoofdtrend.
- In de koersgrafiek zelf is dat de EMA55 die van kleur verandert wanneer deze kruist met een niet zichtbare triggerline.
- In de sectie onderin de chart komt deze EMA55 terug maar dan in ‘balkvorm’ en daarnaast iets scherper afgesteld zodat een twijfel in de hoofdtrend eerder zichtbaar wordt.
- Daarnaast is in de onderste sectie ook de EMA144 weergegeven. Deze pakt uiteraard de trend op een nog wat langere termijn.
- De 4de indicatie is op basis van een crossing van (oorspronkelijk) de MACD met de zero-line. De MACD-line boven 0 staat voor een uptrend; onder 0 voor een downtrend.


Wanneer u goed kijkt ziet u de achtergrond wijzigen van kleur. In de koersgrafiek zelf is dit op basis van de EMA55 en in de sectie daaronder volgt de kleur de crossing met de zeroline.

Het basisprincipe mag dus duidelijk zijn:
- shortposities alleen wanneer de EMA55 rood is en de (oorspronkelijke) MACD-line boven 0
- longposities alleen wanneer de EMA55 blauw is en de (oorspronkelijke) MACD-line onder 0
Blijft natuurlijk van belang dat ik grotere timeframes (5-min, 10-min en uur) mee laat lopen. Wanneer de hoofdtrend in de 3-min-chart haaks staat op het beeld uit andere timeframes overrule ik het (papieren) basisprincipe.