zaterdag 23 januari 2016

Unilever, RDS, ING en ASML

In de #AEX zijn #Unilever, #RDS (#Shell), #ING en #ASML de vier zwaargewichten. Dit kwartet vertegenwoordigt ca. de helft van de indexwaarde. Reden genoeg om deze fondsen goed in de gaten te houden.

Unilever heeft vorige week vrijdag een LowerLow geplaatst en is sindsdien met zo'n slordige 8% winst richting noorden vertrokken. Hierbij heeft UNA inmiddels een neerwaartse trendlijn opwaarts doorbroken.
Ondanks deze zeer acceptabele upmove zit Unilever nog steeds in een neerwaarts patroon van LowerHighs/LowerLows. Pas boven de 40,775 ziet het er weer zonnig uit voor de bulls. Alternatief is nu om in een pullback een HigherLow te gaan plaatsen.
Eerste steun nu rond de 38,9x. Weerstand op ± 40,050.

RDS (Royal Dutch Shell) laat in de daggrafiek een zgn. Island Reversal achter. Om dit omkeerpatroon te valideren moet RDS boven de 17,485 weten te blijven en bij voorkeur ook niet onder de 17,710 duiken.
De low van donderdag is waarschijnlijk de nieuwe LowerLow in een patroon van LH/LL. Ondanks het omkeerpatroon blijft de trend dus neerwaarts.
Om in dit timeframe bullish te worden zal RDS opwaartse uit het neerwaarts trendkanaal moeten breken, een HigherLow moeten plaatsen en de gap tussen de 19,940 en 20,320 moeten dichten. De bulls moeten dus aan de slag.
Eerste steun nu rond de 17,710. Weerstand op ± 18,895.

Ook ING weet in de daggrafiek een zgn. Island Reversal te plaatsen. Dit omkeerpatroon blijft valide zolang ING boven de 10,615 blijft. Vooralsnog komt low van donderdag (10.225) in aanmerking voor een geplaatste LoweLow.
In de daggrafiek heeft de bank nog een lange weg te gaan om weer in een uptrend te geraken. Het meest waarschijnlijk is dat ING een LowerHigh gaat plaatsen. Daarna zien we wel verder.
Eerste steun nu rond de 10,615. Weerstand op ± 11,090.

ASML weet vanaf de low van afgelopen maandag een slordige 18% winst te boeken …... indrukwekkend. Het partoon van LowerHighs/LowerLows wordt hierdoor minimaal onderbroken door een EqualHigh.
Technish zou het welkom zijn wanneer ASML nu met een pullback een HigherLow produceert. TA-ers herkennen dan een potentieel inverse SHS-patroon.
Eerste steun nu rond de 81,86. Weerstand op ± 84,86.