zaterdag 23 januari 2016

AEX – WeekAnalyse (Week 03-2016)

De #AEX heeft de afgelopen week een nieuwe 52-week Low op de borden gezet (392.44) en is daarna sterk opgeveerd. De slotstand komt uit op 419.28 wat op weekbasis een winst betekent van 3.15% (+ 12.79 indexpunten). Het volume lag in deze handelsweek ruim boven het 50-weeks gemiddelde.

In de weekgrafiek resulteert dit in een zgn. bullish body-engulfing; een candle met doorgaans een opwaarts vervolg. Bullish is ook dat de AEX de MA200 heeft weten aan te tikken maar weer ruim daar boven weet te sluiten.
Dat neemt allemaal niet weg dat de weekgrafiek een bearish patroon kent met LowerHighs/LowerLows. Ook de indicatoren zijn collectief bearish.
De lijkt erop dat de AEX een LowerLow heeft geplaatst en binnen een downtrend op weg is een LowerHigh te plaatsen …. guilty until proven otherwise ….

In de daggrafiek is te zien dat de AEX zich sterk heeft hersteld van de 52-week Low van woensdag. Dat de index alweer bijna 7% boven deze low ligt mag indrukwekkend genoemd worden.
De low op 392.44 kan alvast de boeken in als LowerLow. Ook in dit timeframe is het het meest waarschijnlijk dat de AEX op weg is naar een LowerHigh (substantieel onder de 448.85).
Geen reden dus om al aan te nemen dat de downtrend is beëindigd. Pas wanneer de gap van begin dit jaar wordt gesloten lijken de bulls het tij te keren.

De 1/4de-daggrafiek ligt er – dankzij de opwaartse doorbraak door de laatste LowerHigh – inmiddels bullish bij. De AEX wist in vrijwel één streep een 50% fibo-retracement te bereiken. De indicatoren zijn eensgezind bullish.
Interessant wordt nu wat er bij een pull-back met de gap van gisteren gaat gebeuren. Wanneer de gapwindow steun gaat bieden resulteert dit in een HigherLow en dus in een bevestiging van de uptrend.

Mogelijke obstakels aan de bovenkant zijn de 425.x en daar boven de gap van begin deze maand.