zaterdag 17 juli 2010

Higher High – Higher Low versus Lower High – Lower Low

Veel indicatoren pretenderen de richting van de trend aan te geven. De één beter dan de ander. Als liefhebber van chartreading kijk ik in verschillende timeframes toch liever naar een patroon van higher highs / higher lows versus lower lows / lower lows.

Van belang hierbij is om goed te weten hoe ver een bepaald timeframe pretendeert de toekomst in te kijken. Ik hanteer daarvoor een opzetje dat ik eerder heb geblogd onder deze LINK.
Minstens zo belangrijk is om de interactie tussen aansluitende timeframes in de gaten te blijven houden. Moeilijk om uit te leggen hoe dat werkt. Autorijden leer je pas wanneer je kilometsers maakt. Chartreading door screentime.

In de weekchart van de AEX zien we vanaf de top van eind april een lower low en een lower high. De trend is neerwaarts maar van een echte trendbreuk is pas sprake wanneer de laatste low op 301.48 wordt doorbroken.
De laatste lower high is conditioneel geplaatst. Wanneer de AEX opnieuw een noordwaarts koersverloop laat zien verdwijnt deze al dan niet blijvend van de chart.



Ook in de AEX-dagchart een lower low en een lower high. Wanneer u goed kijkt is dit een andere low en een andere high dan in de weekchart. Ook hier dus een neerwaartse trend waarbij een doorbraak door de low op 306.27 nodig is om te kunnen spreken van een trendbreuk.