zondag 29 november 2009

Island Reversal - Morning & Evening Star e.d.

Zowel in de klassieke theorieën over Japanse Candlestick Patterns als ook in de westerse TA krijgen gaps veel aandacht. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor gaps die een trendomkeer ofwel een reversal aankondigen.
We hebben het dan in de oosterse theorieën vooral over een Morning of Evening (Doji) Star en over de zgn. Abandoned Baby. In de ‘moderne’ TA wordt veelal gesproken over een Island Reversal.

Wat al deze patronen gemeen hebben is dat een GapUp in een van de volgende handelssessies wordt gevolgd door een GapDown waarbij een gemeenschappelijk koersgebied wordt overgeslagen. Uiteraard kan dit ook omgekeerd; een GapDown gevolgd door een GapUp.

Een geleend plaatje ter illustratie.


Op het verlanglijstje stond nog een script waarin deze omkeerpatronen automatisch gedetecteerd worden. Onderstaand plaatje is een eerste versie daarvan.
Onderscheid wordt gemaakt in Island Reversals en Candelstick Patterns waarbij:
- Alleen sprake is van zgn. BodyGaps (open driehoekjes)
Hierbij blijven de spikes of shadows buiten beschouwing.
- Alleen full-gaps geconstateerd worden (dichte driehoekjes).


In de daggrafiek va de AEX is goed te zien dat veel trendomslagen keurig worden aangekondigd door een Island Reversal en/of een vergelijkbaar Japanse Candlestickpatroon.
Voor de duidelijkheid; zodra een patroon wordt herkend (een tweede GapUp of GapDown) dan plaatst de indicator het driehoekje één bar terug. Dit om de top of bodem beter te markeren.

De indicator scant nu maximaal 3 bars tussen de eerste en tweede gap. Eerst maar even aanzien of dit maximum voldoende is.