donderdag 15 april 2010

De beste Candlestick Patronen

Als liefhebber van chartreading heb ik buitengewoon veel belangstelling voor candlestickpatronen. Met name de heren Nison en Bulkowski hebben het belang van candlesticks – elk op hun eigen wijze - uitstekend duidelijk gemaakt. Vooral het ‘beleggersgedrag’ dat achter de patronen zit zou verplichte kost moeten zijn voor iedere TA-er.

Zoals u wellicht weet heeft hr. Bulkowski uitgebreid onderzoek gedaan naar candlestickpatronen. Op zijn site (link) presenteert hij onder andere een drievoudige Top 10:
  • Top 10 continuation
  • Top 10 reversals
  • Top 10 overall performers

    In de meeste gevallen gaat om patronen die niet al te vaak voorkomen. Bovendien hebben ze meestal betrekking op drie candles of meer. Lastig dus om ze steeds in de charts op te sporen en dat was dan ook reden om de patronen eind vorig jaar in een script om te zetten. Het scheelt een stuk wanneer ze automatisch in de charts verschijnen.

    Onder de navigatiebutton ‘Candlesticks’ zijn de ‘Overall performers’ te vinden met een NL-beschrijving. Na verloop van tijd worden de continuation- en reversal-patterns daar ook vermeld.

    Hoe goed het tot nu toe werkt laat de SPX zien in de beweging vanaf de bodem van begin februari van dit jaar.
  • Op 11-02 ‘Last Engulfing Top’ – groen 8.
  • Op 17-02 ‘Two White Gapping’, de tegenpool van de black variant – oranje 9.
  • Op 12-04 ‘Identical Three Soldiers’, de tegenpool van de Crows-uitvoering – oranje 4
  • Op 13-04 ‘Side by Side White Lines’ – groene 10.

    In alle gevallen beantwoord het vervolg van het patroon aan de verwachting.


    Op de rechter chart ziet u ook nog zeven keer een groene 02. Ook geheel automatisch. Het gaat hier om de ‘White Marubozu’. In 56% van de gevallen een bullish continuation-candle. Gisteren dus weer één.