dinsdag 27 april 2010

Cut Your Profits And Let Your Losses Run

In een eerder artikel is aandacht besteed aan het principe ‘Cut Your Losses And Let Your Profits Run’ (link).

Nu heeft het begrijpen van dit principe niet een geweldig hoge moeilijkheidsgraad; het toepassen daarvan vraagt echter om een ijzeren discipline die slechts weinigen gegeven is.

Bijna iedereen kent het mechanisme waarbij van een verliesgevende trade gehoopt wordt – met de nadruk op hopen - dat deze wel bijdraait. Deze meestal misplaatste hoop neemt alleen maar toe naarmate het verlies in een trade verder oploopt. Hoop is in dit kader meestal synoniem aan uitgestelde teleurstelling.

In een winstgevende trade doet zich het omgekeerde voor. De vrees slaat toe wanneer de virtuele winst in een trade iets terug loopt. Dan maar liever snel de winst binnen halen, zo is de gedachte.

‘Cut your losses / Let profits run’ blijkt in de praktijk vaak haaks te staan op het gemiddelde beleggersgedrag. De menselijke brein neigt naar het omgekeerde principe ..... ´Cut Your Profits And Let Your Losses Run´.

Op internet zijn van het bovenstaande meerdere illustraties te vinden. Een mooi ´exemplaar' vindt u hieronder.


U hoeft alleen maar naar de percentages te kijken om te constateren dat het hoogste winstpercentage per trade lager is dan het laagste verliespercentage per trade. Kan het duidelijker.
En zo staat een portefeuille – ondanks een positieve hitratio – zwaar op verlies.