donderdag 11 maart 2010

Cut Your Losses and Let Your Profits Run

Herplaatsing van een vertaald artikel, oorspronkelijk geschreven door Doug Newberry.
-----

Wist u dat vele succesvolle traders minder dan 50% van hun trades met winst afsluiten? Ja, top-traders weten dat zij HEEL succesvol kunnen zijn met slechts 40% aan winstgevende trades.

Hoe kan dat vraagt u zich af. Simpel, zij volgen de oude beurswijsheid ‘Cut Your Losses and Let Your Profits Run’. Laten we eens kijken hoe dit in zijn werk gaat.

Stelt u zich voor dat u een aandeel koopt en dat aandeel uitgestopt wordt op 98% van uw entry-prijs. U koopt opnieuw een aandeel en opnieuw raakt deze een stop loss die 2% onder de aanschafwaarde ligt. Drie keer is scheepsrecht; uw aandelenkeuze wint 15% voordat deze terugvalt en de trailingstop raakt die 10% boven de aankoopwaarde ligt. Met andere woorden; u maakt 10% winst.

In dit voorbeeld heeft u twee verliesgevende trades en één winstgevende. Een winst/verlies-ratio van (slechts) 33%. Toch heeft u een winst van 6%, simpel omdat u uw winst heeft laten doorlopen en u uw verlies snel heeft genomen.

Het is niet eenvoudig om meer verliesgevende trades te maken dan winstgevende, vooral omdat een trader terecht kan komen in een serie van 5, 10 of zelfs 20 verliesgevende trades op een rij. Maar deze aantallen zijn misleidend omdat elk verlies tamelijk klein zal zijn.

Het vraagt veel vertrouwen in uzelf als trader en een ijzeren discipline om met een systeem te handelen dat in minder dan helft van het aantal trades winst oplevert. Het is niet gemakkelijk om in de meeste gevallen ‘fout’ te zitten. Maar daarom beloont de markt een dergelijke strategie alleen indien het juist, consequent en gedisciplineerd wordt toegepast.

Met andere woorden; gooi geen systeem in de prullenbak omdat het meer verliezers heeft dan winnaars. Zolang de gemiddelde winst beduidend hoger is dan het gemiddelde verlies, kunt u op de langere termijn heel succesvol zijn met zo'n systeem.

Houd dit in gedachte wanneer u op zoek bent naar de juiste strategie. Vele kleine verliezen en enkele grote winnaars kunnen winstgevender zijn dan veel kleine winnaars en enkele grote verliezen. ‘Cut Your Losses and Let Your Profits Run’.