maandag 12 april 2010

AEX en de DMI/ADX in ‘bar-uitvoering’

De Directional Movement Indicator (DMI/ADX) is een uitstekende indicator om een geobjectiveerde bevestiging te krijgen van de richting van de trend en de kracht van de beweging.

Onder de ‘Links’ is in pdf-vorm een NL-talige uitleg te vinden over de werking van de DMI/ADX. Ook de link naar de site van Incredible Charts geeft een prima beschrijving van deze indicator.

In het plaatje hieronder heb ik – naast wat andere aanpassingen - de lijnen van de DI+, DI- en ADX vervangen door een kleurenbalk. Dit geeft in ieder geval mij een beter en sneller zicht op wat de DMI/ADX te vertellen heeft over trend-richting en –kracht.

De kleurenbalk werkt als volgt:
- De bovenste balk verandert van kleur bij een crossing van de DI+ en DI-. Hiermee wordt het nodige gezegd over de richting van de trend. Uiteraard staat groen voor UP en rood voor DOWN.
- Geel is de DI+ en DI- in histogramuitvoering.
- De onderste balk vertelt of de richting van de trend door de ADX als krachtig wordt bestempeld. Bij een krachtige up-trend kleurt de onderste balk groen en uiteraard bij een sterke down-trend rood. Blauw geeft aan dat het aan kracht ontbreekt en oranje waarschuwt voor het terug lopen van de kracht uit de beweging.


In de gekozen timeframes valt op dat de richting van de trend en de kracht die hierachter zit door de DMI/ADX zeer nadrukkelijk wordt betiteld als UP. Alleen in de 15’ wordt de laatste beweging niet meer als krachtig gezien.