zaterdag 24 april 2010

AEX - Elliott Wave WeekendUpdate (wk16)

Voorkeursscenario voor de wat langere termijn blijft dat de AEX in maart 2009 een rode Intermediate 3 heeft geplaatst. Sindsdien is de Intermediate 4 in aanbouw.
Bekend is dat een golf 4 de lastigste van de in totaal 8 golven (12345ABC) is. Standaard heeft een correctiegolf - en een golf 4 is er zo één - een ZigZag (ABC) als interne structuur. Op deze standaard geldt echter een bonte variantie aan uitzonderingen.

Kijken we naar de interne opbouw van de Intermediate 4 dan knoopt de AEX sinds maart vorig jaar drie ZigZag’s aan elkaar; een zgn Triple ZigZag. Deze Triple labelen we met WXYXZ, waarbij de W, Y en Z de drie ZigZag’s zijn en de X de correctie op een afgeronde ZigZag.
In het voorkeursscenario ga ik ervan uit dat de laatste X begin november 2009 is geplaatst en dat de AEX daarmee aan een laatste opmars bezig is om met een Z de golf 4 af te ronden.

Van deze Z zijn de groene Minute [a] en [b] geplaatst en bouwt de AEX aan de afrondende groene Minute [c] die uiteindelijk én de Z-golf én de rode Intermediate (4) moet plaatsen.
Deze C-golf moet bij voorkeur een Impuls krijgen als interne structuur en daarvan zijn de eerste drie golfen (paars Minuette-niveau) geplaatst.

Uitgaande van de eerste twee ZigZag’s liggen de koersdoelen voor de Z in de zone 375/385.


Bekijken we de beweging meer in detail vanaf het moment waarop de groene Minute [c] is begonnen dan lijkt in ieder geval duidelijk dat op 12 april de paarse Minuette (iii) is geplaatst op 358.2.

In het scenario hieronder geldt hetzelfde voor de paarse Minuette (iv). Voorwaarde is nu wel dat de AEX de komende week met overtuiging de genoemde 358.2 weet uit te nemen. Koersdoel voor de gele Subminuette iii ligt in dat geval rond de 365.


Een alternatief scenario (onderste plaatje) is dat de paarse Minuette (iv) nog niet is geplaatst en de AEX vanaf 12 april een zgn. Flat aan het vormen is. In een Flat hebben de A- en B-golf drie en de C-golf vijf subgolven. Van deze Flat is de gele Subminuette a gezet en is de b in de maak. Zodra de gele Suminuette b is gezet moet de AEX weer neerwaarts voor de C-golf.

Ook bij een doorbraak door de top op 358.2 kan het Flat-scenario nog meedoen maar dan in de Expanded vorm. Veel hangt hierbij af van de overtuigingskracht – en in dit geval het gebrek daaraan - waarmee de top wordt doorbroken.