zondag 7 maart 2010

Antireclame III - Dependent traders

Paul Dean maakt in zijn prettig leesbaar boekje ‘The Little Red Trading Book’ onderscheid tussen the dependent trader, the fundamental trader and the technical trader. In dit op pdf downloadbaar werkje omschrijft hij de tools die hij als TA-man gebruikt en ik moet zeggen ..... de overeenkomsten zijn frappant.


Met de categorie ‘dependent traders’ is hij snel klaar:
You should never have anyone trade your money who cannot present hard evidence of their success rate and, in my opinion, a clear explanation of how they approach the market’.

en verder .....

The Dependent Trader is looking for someone else to do the hard work. If this is the case, then this trader should also be ready to accept losses that perhaps they didn’t count on, and frankly who does?


Persoonlijk ben ik geneigd nog een stap verder te gaan. De enige manier om in deze financiële jungle een goed belegde boterham te verdienen is door het volledig zelf te doen waarbij alles wat anderen – en zeker abonnement- en service-aanbieders - verzinnen ballast is.

De afgelopen jaren heb ik verschillende traders op een spoor proberen te zetten. Enkele uitzonderingen daargelaten is mijn algemene conclusie dat de gemiddelde trader lui en afhankelijk is en zeker niet bereid is de voor succes noodzakelijke inspanning te doen. Sterker nog, men laat zich het liever vertellen in de hoop dat het gratis geld op een presenteerblaadje wordt aangedragen.
Succesvol beleggen is absolute topsport en wie denkt op amateurniveau tegenstand te kunnen bieden wordt geknipt en geschoren.


En sinds de opkomst van internet is het aantal schapen dat zich financieel gewillig kaal laat scheren zienderogen toegenomen. Zolang de hebzucht regeert blijven abonnement- en service-aanbieders hier dankbaar van profiteren.

Nogmaals Machiavelli:
Mensen zijn zó onnozel en ze richten zich zó op hun directe behoefte dat iemand die bedriegt, altijd wel iemand vindt die zich wil laten bedriegen."

En Matthijs van Boxsel in zijn boekje ‘Domheid voor beginners’:
Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen”.

En nu houd ik erover op ..... voorlopig althans .....