donderdag 4 maart 2010

Antireclame

Even wat antireclame voor deze blog.

Wie zich een beetje verdiept in het EWP komt al snel tot de ontdekking dat EW niets meer en niets minder is dan een vorm van patroonherkenning. Helaas wordt het principe vaak misbruikt om toppen en bodems af te kondigen. Het dient dan als misplaatste bewijsvoering om een vooraf ingenomen standpunt kracht bij te zetten. Abonnementaanbieders verdienen hier grof geld aan, simpelweg omdat zij pretenderen EW als glazen bol te kunnen hanteren.

Wie echter in staat is een ‘visie’ volledig terzijde te schuiven en alleen sec naar de patronen te kijken zal zien dat wanneer je zowel een bearish als ook een bullish scenario hanteert, deze patronen voor een groot gedeelte hetzelfde parcours afleggen en dat daarbij ook een inschatting te maken is van waar de potentiele kantelpunten liggen. Dat is zuivere patroonherkenning en daarvoor is EW bedoeld.

Voor de vergelijking .... wie niet kan schaken herkent de patronen niet waarmee grootmeesters elkaar te lijf gaan. Elke schaakpartij is voor het overgrote deel een kopie van een eerder gespeelde klassieker en is in die zin voorspelbaar. Pas wanneer wit of zwart een al dan niet briljante variant op een klassieke schaakpatroon verzint, raakt u als toeschouwer het spoor even bijster.
Patroonherkenning is net zoals bij EW echter de basis, zeker wanneer u als toeschouwer een partij actief wil volgen en daarbij wil anticiperen op de mogelijkheden die de grootmeesters hebben.

Moraal van dit verhaal ...... zelf doen en vermijdt daarbij deze blog .... zo ook alle andere (vermeende) EW-deskundigen.
  1. Wie niet zelf EW als vorm van patroonherkenning in de meest zuivere vorm kan toepassen zal het spelletje nooit door krijgen. Afhankelijk zijn van andere labelaars zal u niets anders dan verlies opleveren.
  2. De meeste / bijna alle EW-ers die u op internet vindt zijn niet verder gekomen dan een ‘pionnendiploma’. Ze kunnen labelen maar daar is verder alles mee gezegd.
  3. De Elliott Wave Theorie kent 2 hoofdpatronen en - afhankelijk hoe u ze definieert - 11 uitzonderingspatronen. Hoe moeilijk kan het zijn .....
  4. Wie een ‘visie’ heeft vindt altijd een telling die in zijn/haar straatje past. Dit staat ongeveer gelijk aan een opvatting over welke schaakgrootmeester gaat winnen terwijl de eerste pion nog gezet moet worden.
  5. Handelen op basis van voorspellingen kost u per definitie geld ... de EW-theorie verandert daar nets aan.
  6. Zoek de symmetrie in conflicterende patronen en probeer te ontdekken waar de omslagpunten liggen.
  7. Alleen op basis van EW posities innemen is vragen om moeilijkheden. In de TA is EW een voor mij unieke vorm van patroonherkenning / patroonanalyse maar zonder een goed doordachte entry- en exitstratiegie is EW levensgevaarlijk.
  8. ...... zelf doen dus .....