vrijdag 29 januari 2010

AEX - Was dit de correctie?

Wanneer de huidige correctie van de AEX vergeleken worden met de vier ‘diepste’ correcties vanaf de bodem in maart 2009 dan ziet het er tot nu toe weinig spectaculair uit. Zowel in percentage als in duur loopt de daling vanaf 11 januari jl. redelijk parallel met de voorgangers.

De correcties uit september, oktober en november werden in vrijwel in één dalingsgolf uitgevoerd. De gemiddelde duur was 10 handelsdagen en het gemiddelde dalingspercentage 7.5%. De daling vanaf 11 januari duurt (gerekend tot de bodem van donderdag) 13 dagen met een dalingspercentage van 6.3%.

In juni 2009 heeft de AEX een grotere correctiebeweging laten zien van in totaal 28 handelsdagen en 11%. Deze beweging verliep in 3 etappes waarvan de eerste na 14 handelsdagen werd afgerond. Daarna steeg de AEX 6 dagen om daarna weer 8 dagen te dalen.

Afgaande op het kwartet aan eerdere correcties zou de AEX rond deze tijd minimaal moeten opveren. Of daarmee de totale correctie alweer achter ons ligt moet dan blijken.

Zet de AEX de daling voort dan kan geconcludeerd worden dat we te maken hebben met een grotere correctie waarbij de top van 11 januari wellicht enige historische betekenis gaat krijgen.

(klikken voor een grotr plaatje)

In het plaatje is de daling van juni 2009 onder de huidige correctie geprojecteerd. Tot nu toe zijn de overeenkomsten groot. Daarnaast in de inzet enig cijfermateriaal.