zondag 4 oktober 2020

AEX – Technische Analyse (04-10-2020)

De #AEX heeft een positieve handelsweek achter de rug waarbij de winst uiteindelijk is opgelopen tot 12,21 indexpunten. Een plus van 2.26% ten opzichte van de slotstand van de week hiervoor. Beter dan de meeste andere Europese indices.
Het handelsvolume correspondeert in grote lijnen met het 50-daags gemiddelde maar blijft in vergelijking tot de eerste helft van het jaar aan de magere kant.

In de daggrafiek is het koerspatroon duidelijk correctief van aard. De AEX laat veel overlap zien in bewegingen en bivakkeert al vanaf mei van dit jaar in een tradingrange van ± 50 indexpunten. Trendtraders zien bij voorkeur impulsieve bewegingen en daarvoor moet je op dit moment niet bij de AEX zijn.

In ‘the daily’ is ondanks de stijging van afgelopen week nog steeds sprake van een neerwaarts patroon van LowerHighs/LowerLows. De oorspronkelijke neerwaartse trendlijn is opwaarts doorbroken maar bij het ‘verlegde trendlijntje’ is daar (nog) geen sprake van.
De index heeft een koers boven de 559.99 nodig om het patroon LH/LL te doorbreken. Zolang dat de AEX niet lukt is er in dit timeframe sprake van een bearish outlook.
De onderkant van de tradingrange (zone  529.8 / 534.6) heeft zich echter als belangrijke support ontwikkeld. Er zal flink wat bearpower (gap?) voor nodig zijn om deze zone uit te nemen.

Ook de 1/4-daggradiek heeft een correctief karakter. In het patroon van HL/HH versus LH/LL laat dit timeframe inmiddels een ander beeld zien. De AEX kent hier een HigherLow en een HigeherHigh. Bovendien kan de intradaylow van afgelopen vrijdag (542.8) naar alle waarschijnlijkheid de boeken in als volgende HL. 

Een koers boven de 554.3 maakt technisch gesproken de weg vrij naar de eerder genoemde pivot-high op 559.99.
Wanneer de AEX in plaats daarvan de 542.8 neerwaarts uitneemt komt de onderkant van de tradingrange (529.8 / 534.6) voor de zoveelste keer onder druk te staan.