zondag 25 juli 2010

SPX - Elliott Wave LT-Update

Voor de SPX (S&P500) twee bearish en een bullish scenario voor de wat langere termijn. De korte termijn scenario’s volgen morgen.
Het bullish scenario is volstrekt ongeschikt voor notoire beren en/of voor traders die sowieso al sceptisch zijn ten aanzien van EWP. Overslaan dus.

In het scenario hieronder heeft de SPX een groene Minute [ii] geplaatst. De groene [iii] moet de SPX in een voorbeeldmatig patroon richting 850 brengen.

Van de groene Minute [iii] is de paarse Minuette (i) geplaatst en de paarse (ii) in de maak. Zodra deze (ii) is geplaatst moet de SPX in een 3:3 in rap tempo zuidwaarts.

De paarse Minuette (ii) heeft al meer dan 0.618 van de paarse (i) gecorrigeerd. Indien de SPX de 1107.x opwaarts uitneemt zit dit scenario in de gevarenzone. Boven de 1131.2 mag het de prullenbak in.


In het tweede bearish scenario is in een sneller tempo de blauwe Minor 1 geplaatst (Leading Diagonal). De blauwe 2 is nu in aanbouw met als ideale target de zone 1140/1145.

Zodra de blauwe Minor 2 geplaatst is dient de SPX de neerwaartse beweging voort te zetten. Omdat in dit scenario dan ‘slechts’ een 1:3 start mag het tempo – in vergelijking met het vorige scenario – lager liggen.

Indien de SPX de 1178.x opwaarts weet uit te nemen wordt dit scenario onwaarschijnlijk.


Dat correctiegolfen complex zijn is algemeen bekend onder elliotisten. Een normale ZigZag (ABC) is goed te doen. Combinaties van allerlei uitzonderingspatronen zijn een kriem.

In de scenario’s hierboven is de rode Intermediate (4) afgerond met een niet bepaald eenvoudige Triple ZigZag als interne structuur. Ook in de interne structuur van deze Triple zaten een aantal stevige hoofdbrekers.

Het plaatje hieronder laat een scenario zien waarbij de Triple nog niet is afgerond.
In januari is de tweede ZigZag van de Triple geplaatst. De blauwe Minor X is eind juni gezet met een zeer verraderlijke Expanded Flat als interne structuur. “Het moest verboden worden’, hoor ik u zeggen.

Eind juni is in dit scenario de laatste ZigZag van de Triple van start gegaan. De groene Minute [a] zou normaal gesproken de high op 1219.8 mogen bereiken. Target voor de totale Triple ligt rond de 1300.

Tot de 1178.x kunnen we – ook bij verder stijgende koersen – prima uit de voeten met de bearish scenario’s. Daarboven gaat (o.a.) dit bullish plaatje een belangrijke rol spelen.

Opmerkzame lezers weten dat een koers boven de 1257 niet meer past in deze count. De low van maart 2009 is dan waarschijnlijk toch een Primary 1 waarbij de Triple ZigZag de Primary 2 moet afronden.