zondag 7 november 2010

Beleggerchirurgie

Wanneer – cryptisch geformuleerd – het blogbericht ‘Een gewaarschuwd mens .....‘ ook maar de geringste bijdrage heeft geleverd aan het naar de prullenbak verwijzen van de illusie 'van €100 naar €5.000 in 6 maanden’ dan is dat pure winst.
Wat bezoekers van deze blog ook over het bericht van afgelopen vrijdag vinden .... sprookjes bestaan niet en dromen zijn bedrog. Alleen zullen er altijd lieden blijven die u sprookjes blijven vertellen en die u voorschotelen dat u in uw droom moet blijven geloven.

De harde werkelijkheid is dat beleggen absolute topsport is en een ware survival of the fittest. De markt is keihard en kent alleen winnaars en verliezers. Het is een kwestie van eten of gegeten worden.

Uw tegenstanders zijn goed geoutilleerde professionals met maar één doel voor ogen ..... u uw centen afpakken. Of in de topsportanalogie … probeer het als amateurtje maar eens te winnen van Roger Federer.

Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 80% tot 90% van de particuliere beleggers verlies leiden. De paradox is dat dergelijke onderzoeken vaak van brokers zelf afkomen. Dit terwijl zij u ook met uitgekiende campagnes het sprookje willen vertellen dat beleggen eenvoudig is. Hun belang is duidelijk.

Beleggen zet u bij voorbaat op achterstand. Wanneer u - zoals op internet regelmatig voorkomt -
- een portefeuille heeft van 10K
- per jaar 70 keer de markt opgaat (140 transacties)
- hoofdzakelijk handelt op de AEX
- en in Turbo’s of aanverwante producten handelt
dan kunt u eenvoudig uitrekenen dat tenminste €1.400 vervliegt aan transactiekosten en - uitgaande van 1000 turbo’s per transactie - hetzelfde bedrag door het putje gaat aan spread/slippage.
Voordat u uw eerste order plaatst begint u in dit voorbeeld al met een achterstand van 28%. Dit nog los van abonnementskosten, servicekosten, onkostenvergoedingen of welk etiket er ook aangehangen wordt.

En natuurlijk zeggen de gelukzoekers nu dat deze kosten pas gemaakt worden wanneer er daadwerkelijk sprake is van een transactie. Klopt in de strikte zin van het woord. Feit is echter dat u deze kosten gaat maken en maar moet zien of u in staat bent dit verlies in te lopen. De kosten gaan voor de baat maar of dat laatste ervan komt ....

Laat u niet in de luren leggen door de zogenaamde rendementen die u op verschillende beurssites kunt lezen. Zelden zijn hier de transactiekosten in verwerkt en geloof maar dat er in de presentatie van de behaalde resultaten met regelmaat gerommeld wordt met de spread/slippage. Dit laatste is nl. vrijwel oncontroleerbaar voor buitenstaanders en dus uitermate geschikt om rendementen op te poetsen.

Iedereen die zich in dit wereldje wil begeven zou tenminste de werken van Jack Schwager moeten lezen. Zijn vele interviews met toptraders en de conclusies die hij hieruit trekt kunnen een bron van inspiratie zijn maar u ook een illusie ontnemen.
Onder deze link een pdf van hr. Schwager. Het meest minimale is wel het bestuderen van pagina 173 e.v.

En heeft u er dan nog oren naar ..... beginners heb ik altijd de site van BabyPips geadviseerd als startmaterie. Los van het infantiele taalgebruik weet u na het online doorlopen van de ‘School of Pipsology’ al meer van TA dan de meeste vermeende beursgoeroes.

Wie meer informatie wil over de verschillende ins&outs bij het ontwikkelen van een tadingsystem ..... op internet is veel goede info te vinden o.a onder deze pdf.

Terug naar Jack Schwager.
In één van zijn seminars vergeleek hij het beroep van een trader met dat van een hersenchirurg.
Vermakelijk is zijn anekdote waarin hij stelt dat wanneer u in een willekeurig weekend een boek leest over hersenchirurgie, u niet moet verwachten dat maandag de medische centra voor u in de rij staan. En dat vindt iedereen nog vanzelfsprekend ook. Dit terwijl veel beleggers zich na het lezen van ‘Beleggen voor Dummies’ vol overgave op de markt storten en niemand daar vreemd van opkijkt.