dinsdag 12 januari 2010

You don’t need indicators

Greg Capra poneerde tijdens een seminar in Las Vegas de stelling: ‘You don’t need indicators, only the right education’. Wanneer u op zijn naam klikt wordt u doorgelinkt naar een pdf-je van zijn hand.
In TKA van december heeft Michael Ahrens onder de titel ‘De koers als enige waarheid’ een artikel gewijd aan het objectiveren van de begrippen steun en weerstand. In dit artikel komt de methodiek die Capra gebruikt uitgebreid aan bod.

Voor de referentiepunten voor steun en weerstand worden 3 criteria genoemd. Het voert te ver om ze alle 3 in dit blogberichtje te behandelen maar de belangrijkste hierbij zijn de pivots; uiteraard in de pivothigh en pivotlow variant.

Uitgangspunt is dat we een uptrend hebben wanneer de pivots een patroon vormen van higher highs / higher lows (HH/HL). Voor een downtrend geldt uiteraard het omgekeerde. We zien een opeenvolgende serie van lower highs / lower lows (LH/LL).

Een potentiële trendomkeer doet zich in de meest betrouwbare (minst onbetrouwbare voor non-believers) vorm voor wanneer:
- In een uptrend de laatste Higher Low neerwaarts wordt doorbroken. De doorbraak wordt gezien als setup om op een pullback (counterbeweging) short te gaan.
- In een downtrend - u raadt het al - de laatste Lower High opwaarts wordt doorbroken. Uiteraard geldt hierbij dat op of na een pullback long wordt gegaan.
Degenen die goed tussen de regels door kunnen lezen hebben natuurlijk al ontdekt dat in een uptrend steun belangrijker is dan weerstand en dat het omgekeerde geldt in een downtrend.

Concreet in de charts.

(klikken voor een groter plaatje)
De weekgrafiek laat zien dat de AEX in een uptrend zit. De indicator die voor mij de pivot bijhoudt ziet nog geen Higher High maar die komt vanzelf. Niet eerder dan onder de 307 is sprake van een Lower Low en daarmee de setup voor een short op de pullback. Geduld dus ....... alhoewel ..... in deze methode zit u al vanaf 271 long en wellicht komt die Lower Low er helemaal niet.

(klikken voor een groter plaatje)
In de grafiek op basis van 3h per koersbar is te zien dat de AEX de laatste Higer Low neerwaarts heeft doorbroken. Hier is dus sprake van een setup voor een shortpositie. Maar volgens deze methodiek moeten we eerst wachten op een pullback die dan uiteraard een eerste Lower High vormt. En ondertussen zit u al vrolijk vanaf 319 long

Nu kent gelukkig elke belegger zijn belegginshorizon en weet welke timeframes daarbij te gebruiken. Wanneer u ze wilt vergelijken met de mijne ..... onder deze link staan ze.