zaterdag 23 januari 2010

AEX - weekendupdate I

Met de impulsieve daling van de afgelopen 2 handelsdagen - men mag het ook een superknal noemen - is duidelijk geworden dat de AEX een correctie van een grotere gradatie is begonnen. De grote vraag is nu of op 11-01 een top is gezet die we in ieder geval in 2010 niet meer terug gaan zien.

Een geliefde hobby van veel TA-ers is om de absolute top of de absolute bodem te ‘voorspellen’. Doorgaans een weinig lucratieve bezigheid maar zolang in het menselijke brein de incidentele succesjes langer blijven hangen dan een reeks daaraan voorafgaande mislukkingen zal dit wel altijd zo blijven. Een mooi citaat in dit verband is van Matthijs van Boxsel wanneer hij stelt dat ‘geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen’. Maar dat terzijde.

Het scenario van een laatste Minuette (v) up is definitief van de baan. Tenminste .... als we ervan uitgaan dat de AEX maandag onder de 324 komt. Zo ziet het er namelijk wel uit na de selloff aan de andere kant van de grote plas.

Daarmee doet zich de vraag voor hoe we de top van 11-01 moeten markeren. Uiteraard is dit pure domheid van mijn kant ..... maar ik weet het niet. De 2 scenario’s waar ik mij de komende tijd op richt zijn:
- De Triple ZigZag die de rode Intermediate 4 moet zetten is nog NIET afgerond. De laatste ZigZag van de Triple is onderweg en op 11-01 is van deze ZigZag de Minuette [a] geplaatst.
- De Triple ZigZag en dus de Intermediate 4 zijn op 11-01 geplaatst en de AEX gaat de hele stijging vanaf maart 2009 weer teniet doen.

Daartussen zit nog een scenario (Minor A op 11-01) maar qua interne labeling kan ik daar moeilijk mee uit de voeten ..... u weet inmiddels waar dit aan ligt ....
En natuurlijk is er nog een kans dat dit weekend reparartiewerk wordt verricht en de 324 niet wordt gehaald. Dat weten we maandag snel genoeg.

Het aardige van de beide scenario’s waar ik mij nu vooral op richt is dat patroon en prijs lang synchroon kunnen lopen. In tijd mag verwacht worden dat we eerder duidelijkheid krijgen. Maar dat is basic neem ik aan.

Vandaag het LT- en KT-plaatje van het eerste scenario waarbij de huidige neerwaartse correctie nog een opwaarts vervolg moet krijgen en wel boven de top van 11-01. Morgen het andere scenario.

In het plaatje hieronder ziet u de beweging vanaf de bodem in maart 2008.
Van de Triple ZigZag zijn er 2 achter de rug en is de AEX vanaf eind november begonnen aan de laatste ZigZag. De interne structuur van deze ZigZag moet een ABC worden waarvan op 11-01 de A (groene Minuette [a]) is afgerond en nu de Minuette [b] onderweg is.
Ook die B-golf moet weer een ZigZag als interne structuur krijgen en in het LT-plaatje is daarvan de paarse Minuette (a) in de maak.
Belangrijk in dit scenario is dat de koers niet onder de 300.5 komt. Zelfs tot 297 is dit patroon met wat gerelabel geldig maar daar moet het echt ophouden.
Zodra de groene Minuette [b] is gezet moet een opwaartse C-golf de gehele Triple gaan afronden.

(klikken voor een groter plaatje)

Meer gedetailleerd zien we het koersverloop vanaf eind november. Zoals gezegd is de paarse Minuette (a) onderweg. Een A-golf is bij voorkeur een Impuls. De eerste 2 (gele) golven zijn hiervan gezet en de 3de is in de maak.
Maandag zal de AEX waarschijnlijk openen in de buurt van waar in het plaatje de gele Subminuette (iii) staat. Zoals u ziet staat daar een groot vraagteken bij. Volstrekt onduidelijk is natuurlijk of vanaf de opening een herstel wordt ingezet of dat de afstort een vervolg krijgt.

Zoals hierboven reeds aangegeven mag de totale correctie in dit scenario niet onder de 300.5 komen. Wanneer de paarse Minuette (a) de Fibo 0.618 over de stijging vanaf eind november al passeert (ca. 318) is dit een eerste aanwijzing dat dit scenario onder druk komt te staan. Wanneer we er immers vanuit mogen gaan dat C=A dan moet de opwaartse B immers flink wat ruimte gaan creƫren om de C niet onder de 300.5 te brengen.

(klikken voor een groter plaatje)

Morgen meer.