zondag 25 oktober 2020

AEX – Technische Analyse (25-10-2020)

Na 3 weken op rij in het groen te zijn gesloten, laat de #AEX de afgelopen week een stevige daling zien. Op weekbasis levert de Amsterdamse beursgraadmeter 13.84 indexpunten in, wat neerkomt op een verlies van 2.44%.
Het handelsvolume lag bijna de gehele week in de buurt van het 50-daags gemiddelde wat erop duidt dat er zeker geen paniek in de markt is. Een stevige maar gecontroleerde daling tot dusver.

In de daggrafiek is te zien dat de AEX een HigherHigh heeft gevormd op 575,5. De poging van afgelopen maandag om in de buurt van dat koersniveau te komen mislukte faliekant. Gevolg was een neerwaartse beweging richting een 61.8 fiboretracement.

De AEX heeft in de daggrafiek nog voldoende ruimte om een HigherLow te plaatsen. Wanneer dit de index lukt zal het echter van goede huize moeten komen om direct door te stomen naar een nieuwe HigherHigh en dus af te rekenen met de 575. Reden om de trend in dit timeframe als neutraal te definiëren.

In de 1/4-daggrafiek valt op dat de AEX een LowerLow plaatst op de ‘intraweek-high’ (574.24) en daarna in rap tempo de laatste HigherLow op 557.76 weet uit te nemen. In de vorige weekendupdate werd dit niveau genoemd als bepalend voor een zgn. trendchange. Van up naar down welteverstaan. De verdere daling tot onder de 550 is voor trendtraders dan ook een ‘feest der herkenning’.

In de neerwaartse trend is nu een LowerLow in de maak of wellicht al geplaatst op de 549.66. 

Voor de bulls is de kou pas weer enigszins uit de lucht wanneer de 565,6 opwaarts wordt uitgenomen. Tot die tijd zijn in dit timeframe ‘the bears in play’ en is het wachten op de doorbraak door de genoemde 549.66.

Trade what you see ...