zondag 20 september 2020

AEX – Technische Analyse (20-09-2020)

De AEX is de week geëindigd op een indexstand van 550.85. Op weekbasis betekent dit een verlies van 0.21% ofwel –1.16 indexpunten. Dit bescheiden verlies is volledig toe te schrijven aan de laatste twee handelsdagen.
Het handelsvolume begint langzamerhand wat aan te trekken. Het hoge volume van afgelopen vrijdag is uiteraard te wijten aan ‘triple witching day’.

In de daggrafiek is te zien dat het de index maar niet lukt de neerwaartse trendlijn uit te nemen. Een trendlijn als weerstand te kwalificeren is onzinnig maar je zou er in dit specifieke geval haast ‘in gaan geloven’ … ware het niet dat technische analyse niets met geloof te maken heeft.

De high van woensdag (559,99) komt in het patroon van LH/LL in aanmerking voor de volgende LowerHigh. Om dit patroon voort te zetten moet de AEX nu de aanval gaan openen op de onderkant van de tradingrange (zone 529.8 / 534.6). Een breakout uit de range levert een aardig koersdoel op maar dat is van latere zorg.

Voor de bulls ontstaat er in dit timeframe weer wat lucht wanneer de index – het liefst boven de 540 – een HigherLow weet te vormen.

In de 1/4-daggrafiek is goed te zien dat de AEX het begin van de week een kort ritje richting noorden heeft gemaakt maar dat deze stijging slechts heeft geleid tot de plaatsing van een LowerHigh.
Ook opvallend is dat de index in dit timeframe aardig wat ruimte heeft gecreëerd om een nu een HigherLow neer te zetten.

Hoewel de bears ‘in favorite’ zijn wordt het de komende week dus interessant om te zien of de AEX de 534 gaat opzoeken.
Eerste indicatie geeft het SHS-patroon waarvan de neckline nog uitgenomen moet worden. Target is in dat geval 542.3. Oldschool target 536.5.