zaterdag 25 maart 2017

AEX – WeekAnalyse (Week 12-2017)

De AEX heeft deze week de grootste daling van het jaar laten zien maar die constatering klinkt dramatischer dan de cijfers feitelijk weergeven. Het verlies bedraagt op weekbasis 4.71 indexpunten (– 0.91%) en daarmee komt de slotstand uit op 511.53. Het vermelden waard is ook dat de AEX deze week weer een nieuwe 52-WeekHigh heeft laten zien.

In de weekgrafiek handhaaft de AEX zich keurig binnen het opwaarts trendkanaal. In het patroon van Hl/HH bouwt de index gestaag verder aan een nieuwe HigherHigh.
De weekcandle staat te boek als black spinning top. Deze candle staat in de japanse candlestick-literatuur bekend als bearish reversal maar in de praktijk is de voorspellende waarde van dit candlestickpatroon eerder een coin flip.
Zodra de HigherHigh is geplaatst heeft de AEX in dit timeframe ruimte genoeg om een HigherLow te plaatsen. Tegen die tijd is het echter voor de stevigheid van de uptrend wel van belang dat de index binnen het opwaarts trendkanaal blijft.

De daggrafiek kent een nog steiler oplopend trendkanaal dan in de weekgrafiek.
Inmiddels is in dit timeframe de HigherHigh geplaatst. De 3 candles in de top vormen gezamenlijk een zgn. Outside-Inside-Reversal; in de praktijk een redelijk betrouwbaar reversalpattern.
Om in dit timeframe de uptrend voort te zetten is het nu zaak dat de AEX een HigherLow weet te vormen waarbij de index bij voorkeur ook binnen het bedoelde trendkanaal weet te blijven. De intradaylow van deze week (506.39) voldoet aan deze voorwaarden maar moet als HL nog bevestigd worden. Een koers boven de 512.98 is een eerste indicatie.