zondag 2 oktober 2011

AEX – WeekPrognose

Verwachtingen, voorspellingen en visie .... de 3 V’s die een grootste gevaar opleveren voor beleggers. Ze veronderstellen een glazen bol die - voor zover bekend - nog niet uitgevonden is.

Simpel kijken naar de charts in verschillende timeframes ..... het spotten van trends ..... weten wat de gemiddelde houdbaarheidsduur van een timeframe is ..... na elke koersbar heroverwegen wat de gevolgen zijn ..... een meer effectieve aanpak dan de '3 V’s'.

Exploratio is een trendvolgend systeem waarbij zowel de trend als de countertrend zijn gedefinieerd. In de praktijk een systeem voor daytrading maar in theorie zou dit systeem ook prima geschikt moeten zijn voor een weekprognose. De ervaring moet maar leren of deze prognoses enige aanvullende waarde hebben.

Review

In de prognose voor de afgelopen week lag – met alle grotere timeframes in de ShortModus – een verdere daling het meest voor de hand. Voor het innemen van een ShortPositie was het voorwaarde dat ook de 15-min-grafiek weer naar de shortmodus zou draaien.

Het koersverloop van afgelopen week is bekend. De AEX opende lager maar dat was direct de laagste koers van de week. Uiteindelijk sloot de AEX deze week af met een winst van ruim 15 indexpunten (+5.84%).

Intermezzo

Kern van het ExploratioSysteem is het traden op verschillende timeframes. Wanneer 3 opeenvolgende timeframes dezelfde trendrichting kennen en het kleinste timeframe in een countertrendbeweging een reversalbar laat zien levert dit - op het uitnemen van de reversalbar - een entry op in de richting van de trend. Simpeler kunnen we het niet maken.
Voordeel is dat altijd in de richting van de trend wordt gehandeld en de stop kort te houden is.
In de plaatjes een aantal voorbeelden waarbij om de reversalbars ‘een ovaaltje’ is geplaatst.


De plaatjes geven tevens de relatieve waarde aan van een weekprognose. Elk (triple) timeframe heeft zijn eigen houdbaarheidsduur en elke afgeronde koersbar vraagt om een revisie van de prognose.

Maar toch ....

Preview

Voor een weekprognose geven de timeframes op basis van 2-dagen, 1 dag en ½-dag het meeste houvast.

De 2-dagen-grafiek
De grafiek met 2 dagen koersinfo in één koersbar staat nog steeds in de ShortModus. De opwaartse beweging wordt als countertrend gedefinieerd.

De daggrafiek
Voor de daggrafiek geldt exact hetzelfde verhaal. Pas rond de 291 verandert in dit timeframe de trendrichting.


De ½-dag-grafiek
De ½-dag-grafiek is deze week naar de LongModus gedraaid. Er is maar een kleine neerwaartse beweging voor nodig om de trend weer te laten draaien. De 284 is als weerstandsniveau cruciaal voor de bears.


Resumé

Hoewel ‘de manoeuvreerruimte’ beperkter wordt staan de grotere timeframes nog steeds in de ShortModus. Op grond hiervan ligt voor aankomende week een daling het meest voor de hand. De 284 mag als ‘beartrap’ gezien worden.
Niet onbelangrijk is om parallel hieraan in de gaten te houden wat de SPX doet als de 1100 bezocht wordt (AEX 268/269).