woensdag 21 juli 2010

AEX - Elliott Wave Update - Bernanke Speaks

Veel NL-beleggers raadplegen de beursagenda van het FD. Meestal aardig compleet maar de geplande babbeltjes van Bernanke, Geithner e.a. staan er zelden bij. Het kan dus geen kwaad altijd zelf een agenda bij de hand te hebben en daarbij mn. gebruik te maken van de Economic Calendar van diverse US-sites. Op de linkpage staat een rijtje sites op basis waarvan ik in het weekend een eigen agenda samenstel. Half uurtje werk .....

Ook wel aardig is te analyseren wat Bernanke nu eigenlijk heeft gezegd. Termen als "ongewoon onzeker" doen de beursen dalen. Statements als “voorbereid om indien nodig verdere maatregelen te treffen” hebben doorgaans wat meer tijd nodig om te landen.

Bovendien …. het is wat naïef om te veronderstellen dat speeches als deze niet van tevoren strak zijn geredigeerd, ook op het effect op financiële markten. Geredigeerde gebeurtenissen zijn zelden of nooit de trigger waardoor een afstortscenario zich voltrekt.

Genoeg geleuterd ….

Was het voor de AEX en SPX na gisteren redelijk duidelijk waar de scenario’s ons vandaag zouden brengen ….. voor morgen ligt dat wat gecompliceerder. Kan er weinig anders van maken.

Vandaag behaalde de AEX op een half puntje na het 0.618 fibo-niveau. In het meest bearish scenario zou daarmee de rode micro [2] geplaatst kunnen zijn.
In dat geval is het koersdoel voor de rode Micro [3] de 297.x.

Maarrrr ….. de top van vandaag kan in dit scenario evengoed een A-golf zijn van een kleinere gradatie. In dat geval mag nu een neerwaartse B verwacht worden die eigenlijk liever niet lager mag komen dan 321.7. Daarna uiteraard weer een opwaartse C ter afronding van de rode Micro [2].

Op basis van de FTI’s opent de AEX morgen rond de 324.3 dus u zegt het maar.


In het scenario hieronder moet de AEX nog een opwaartse groene Minute [ii] afronden. Getipt door een scherpe meelezer (zie vorige AEX-update) is dit scenario nu zo gelabeld dat de AEX vanaf het moment waarop eind mei de groene Minute [i] is geplaatst, bouwt aan een Double ZigZag. Van de laatste ZigZag is de gele Subminuette a geplaatst.

De low van dinsdag is qua prijs een ideale gele Subminuette b. De high van vandaag daarmee een mooie rode Micro [1]. Voor de neerwaartse [2] is nu de 321.7 het perfecte koersniveau.

Mocht de AEX in dit scenario lagere koersen laten zien dan de 319.6 dan staat er nog een alternatieve count in het plaatje waarbij de gele Subminuette b lager geplaatst kan worden.