De #AEX laat zich traditioneel moeilijker vangen in het CycleTimingSystem dan bijvoorbeeld de SPX en de DAX. Verklaringen te over maar voor de handel is dat niet echt relevant. ‘Het gegeven dat’ telt.
Bressert is de grondlegger van dit systeem. Kort door de bocht zijn de uitgangspunten in zijn systeem:
- een Cycle kent gemiddeld 20 handelsdagen met een tolerantie van 5.
- een Cycle wordt gemeten van CycleLow tot CycleLow;
- een CycleLow wordt bevestigd door de DS(10).
Een CycleLow in de dagcyclus dient zich dus voor te doen tussen de 15 en 25 handelsdagen waarbij de DS(10) de start van een nieuwe dagcyclus bevestigt door vanuit de OS-zone op te veren.
Wie deze uitgangspunten observeert voor de AEX komt tot de ontdekking dat de index een beurshandelaar regelmatig op het verkeerde been zet.
In het plaatje hieronder de Primary (= dagcyclus).
De cyclecount is onderin de koersgrafiek aangegeven. De groene pijlen illustreren waar de telling ten opzichte van de DS(10) de mist in gaat. Daarnaast zijn er nog wel meer omissies te bespeuren.
In de telling is de CycleLow van de P-I op 01-11 geplaatst en heeft de P-II nu de derde handelsdag achter de rug.
De P-I zou ook op 18-10 afgerond kunnen zijn (P-II op 13). Dat zou betekenen dat de AEX nu in rap tempo onder de low van de afgelopen handelsweek moet duiken.
De Minor deelt de Primary in gemiddeld 4 deelcycli (+/- 1). De M-I is gestart op de laagste slotkoers in dit timeframe en noteert de 11de koersbar.
Indien de P-I uit het plaatje hierboven op 18-10 is afgerond en mag de huidige Minor als M-III gezien worden. De horizontale lijntjes zouden uitsluitsel moeten geven maar nogmaals .... de AEX laat zich moeilijk vangen.